02 November 2014

Failure

Im slowly seeing the bright side of my future now. Tak macam dulu. Ya Allah dulu punya la bengap bangang abadi aku ni. Within all my siblings, im the noob-esttttt. Haa kemain lagi. Back then i only see failure in my life. Not saying that im smart and full of knowledge now but i think i make a hugeee different from the past me. Sekolah rendah dulu every years ranking dalam class aku mesti paling bawah sekali. If it not the last one then ill be in the second last. And yeah i got less attention from my parents due to my bad result. Ive always got scold by them bcause im too lazy to do my hw and study la kan sbb tu bengap semacam. Kerja asik nak main je. Biasalah budak2 lagi. I still remember when my pmr result is out, i failed one subject and i cried so harddd. Kesiannn. But then bila masuk form 4-5 boleh tahan la jugak otak ni berfungsi hahah. I gain a good result from my spm. I make my parents cry tapi nangis sebab bangga la engko jangan memandai eh hahah. yeayers im the happiest girl. Lepas spm im soooo and totally confident that ill be accepted in any university. But then things change and it break me once again. I got rejected. Tak diterima even rayuan pon tak dapat. I lose hope then. Im jobless and staying home jadi bibik for about 4 to 5 months. Setelah sekian lama membibik aku pon amik keputusan sambung belajar kat ipts. Kos dia pon melambung la kan. Nasib layak dapat mara. Unfortunately, diploma that ive applied ni peluang kerja tak banyak and i see no future with it. Da masuk semester yg kedua baru aku sedar that im not interested with this diploma tapi aku teruskn jugak. Jaga pointer alhamdulillah i got distinction title masa graduation. Naik pentas dua kali. I can see my parents happy face from the pentas, like seriously they smile widely. Nothing feels better than that. Nasib aku tak jatuh tangga hahaha. Alhamdulillah dengan diploma yg aku sebok dok canang takde masa depan ni hahaha, aku da bekerja sekarang. So lesson learned. Tak semestinya gagal sekali, gagal selama2 nya. Kejayaan selalunya bermula dr kegagalan. Trust Allah swt :) kita hanya mampu merancang kan. Yg penting never ever give up and keep on trying.

No comments:

Post a Comment